Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Placek z pianą orzechową

Opis przygotowania

Na stolnicę przesiać mąkę, wysiekać z zimnym masłem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołek. Wbić żółtka, wyrobić nożem, zagnieść, włożyć do foliowego woreczka i schować do lodówki na minimum godzinę.
Ubić pianę z białek, utrwalić cukrem. Pod koniec, szpatułką lub drewnianą łyżką, ostrożnie wmieszać zmielone orzechy włoskie.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części. Rozwałkować na wielkość tortownicy (średnica 24 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Pierwszy placek ułożyć na dnie formy. Wylać orzechową pianę. Przykryć drugim plackiem.

Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. Wystudzić. Na wierzchu rozsmarować powidła. Ale uwaga: bardzo delikatnie, bo placek jest niesamowicie kruchy. Z polewy czekoladowej zrobić esy-floresy.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 182
Ewa gotuje - odc. nr 182

Wielka Sobota to ostatni dzień przygotowań wielkanocnych. Ewa proponuje...

 

Podobne przepisy

Babeczki z wisienką

Przesianą mąkę z cukrem pudrem i masłem posiekać nożem. Dodać żółtka lekko rozbite wi ...

Chrust, czyli faworki

Mąkę przesiać na stolnicę, dosypać cukier, zrobić dołek, wybić jajka i dodać żółtka ( ...

Szarlotka z kratką

Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać rozdr ...

Sernik bezglutenowy słodzony ksylitolem

Na płatkach owsianych;-)

Wróć do listy przepisów