Filety podzielić na kawałki mniej więcej wielkości plastra pomidora. Oprószyć solą i pieprzem. W dłoniach rozetrzeć zioła prowansalskie (ciepło dłoni wydobywa olejki eteryczne) i obsypać nimi rybę ze wszystkich stron. Odstawić do lodówki na pół godziny.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Pomidory pokroić w grube (na jeden palec) plastry. Cytrynę dobrze umyć i pokroić - też w plastry, tyle że cienkie. Na każdym filecie ułożyć plasterek pomidora, a na nim plasterek cytryny.
Tak przygotowanego jesiotra delikatnie zalać śmietaną. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 25 minut. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać jeszcze przez 15-20 minut (by nadmiar wody odparował i sos się zagęścił).
Podawać z warzywami ugotowanymi na parze.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ziołowa ryba w śmietanie pieczona, deser z awokado Tym razem w „Ewa...
Z pstrągiem wędzonym...
Z pieczarkami i szpinakiem;-)
Stek marynowany w chili, czosnku, oliwie i rozmarynie;-)
Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Mięso pokroić w dość dużą kost ...