
Mąkę przesiać do miski. Dodać mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Posolić. Stopniowo wlać zimne piwo. Wymieszać rózgą (ciasto powinno być trochę gęstsze niż na naleśniki).
Filety oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zanurzyć w cieście i usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym maśle.
Podawać z frytkami, cząstkami cytryny oraz surówką z marchewki. Można udekorować zieleniną, np. groszkiem cukrowym.
Marchewkę pokroić w cienkie wstążki przy użyciu obieraczki do warzyw. Pora pokroić w cienkie półplasterki. Cebulę w piórka. Dwie pomarańcze wyfiletować, z trzeciej wycisnąć sok. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dorzucić posiekaną kolendrę. Skropić oliwą. Doprawić solą. Wymieszać i odstawić, by surówka się przegryzła.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wczesną jesienią warto sięgać po warzywa, które o tej porze roku są najsmaczniejsze,...
Bigos - też mi coś... Tyle tylko, że ten jest niezwykły, bo na czerwonej kapuście kiszonej!
Wytrawna tarta znad Loary...
Cebulę obrać i pokroić w talarki, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego...
Z szynką, makaronem i sosem...