Masło roztopić w rondelku i odstawić do wystudzenia.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda, pokroić w dużą kostkę. Przełożyć na patelnię z rozgrzanym masłem. Przyprawić cynamonem, posłodzić i podsmażyć.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier i utrzeć. Wlać masło i zmiksować. Wsypać mąkę i jeszcze raz zmiksować. Białka ubić. Pianę dodać do żółtek z masłem. Wymieszać na niskich obrotach. Dorzucić podsmażone jabłka. Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Piec na złoty kolor w temp. 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest wilgotne.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku Ewa zaprezentuje potrawy tradycyjnej kuchni polskiej. Zacznie...
Jajka wybić do dużej miski. Roztrzepać miotełką, dodać cukier i cukier waniliowy. Wym ...
Przygotować biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, wymieszać. Mąkę ostrożnie p ...
Miękkie masło, cukier, wodę i kakao gotować na małym ogniu, aż składniki się połączą...
Jajka wybić do miski, posolić i zacząć ubijać. Stopniowo dodać cukier...