Cebulę pokroić w drobną kostkę, posłodzić, wymieszać i odstawić (ten zabieg łagodzi ostrość). Awokado przeciąć wzdłuż na pół. Usunąć pestkę. Miąższ nakroić w kratkę i wyjąć łyżką. Płaty śledziowe pokroić w paseczki (wcześniej namoczyć w wodzie, żeby „oddały” sól). Jajka obrać i drobno posiekać.
Zrobić sos. Do majonezu dodać śmietanę i chrzan. Wymieszać.
Złożyć sałatkę. Na dno kieliszków koktajlowych nałożyć buraczki (wcześniej ugotowane, obrane i pokrojone w paseczki). Na buraki dać jajko, następnie awokado i sos. Na sosie ułożyć śledzia. Na rybę dać cebulę i sos. Udekorować prażonymi płatkami migdałów i koperkiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Podobno śledzie są rybami, które jemy najchętniej – na Wielkanoc,...
Hot-dog z... rybą;-)
Delikatne filety z sandacza podane na salsie z ogórków małosolnych. A do tego prawdziwki prosto z patelni.
Na cieście francuskim...
Podany z purée ziemniaczanym i kalafiorem romanesco...