Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Makiełki z chałki

Opis przygotowania

Mleko zagotować. Dorzucić masło. Wsypać zmielony mak, wymieszać i zaparzać przez kilka minut.

W tym czasie pokroić suszone morele, figi i śliwki. Przełożyć do garnka z makiem. Dorzucić prażone i posiekane orzechy i migdały. Dodać żurawinę i rodzynki.

Chałkę pokroić w kostkę (wcześniej można zrumienić ją na maśle i wystudzić). Posłodzić miodem i dobrze wymieszać.

Nałożyć na talerze. Udekorować suszonymi kawałkami pomarańczy.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 530
Ewa gotuje - odc. nr 530

Tuż przed świętami Ewa Wachowicz zaprosi widzów pod Babią Górę. Boże Narodzenie...

 

Podobne przepisy

Karkówka z cebulą

Marynowana w musztardzie i majonezie!

Kurczak z oliwkami

Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Cytryny również umyć, sparzyć wrzątkiem ...

Naleśniki z jajem i serem żółtym

Proste a efektowne;-)

Łosoś w jarzynach

Jarzyny posiekać w „makaronik” (czyli drobne słupki czy też paseczki, zwa ...

Wróć do listy przepisów