Mięso porządnie natrzeć solą i na 24 godziny wstawić do lodówki. Po tym czasie osuszyć ręcznikami papierowymi i przełożyć do gęsiarki – skórą do dołu. Dorzucić warzywa pokrojone na mniejsze kawałki, przekrojoną na pół główkę czosnku oraz plastry pomarańczy (ze skórką), suszone owoce i świeże jabłko. Przyprawić liśćmi laurowymi, tymiankiem i rozmarynem. Zalać płynnym smalcem. Postawić na kuchence i na wolnym ogniu gotować przez 3 godziny (można też przykryć i wstawić na 3-4 godziny do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C).
Podawać z purée ziemniaczano-selerowym i buraczkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym roku tak się poukładało, że program „Ewa gotuje” emitowany...
Cukinie umyć. Jedną przekroić wzdłuż na pół, drugą pokroić w plastry przypominające gotowe sushi...
Gulasz na wędlinie;-)
Grzyby namoczyć w wodzie (przez całą noc). Wyłowić łyżką cedzakową...
Sól mocno rozgrzać na suchej, teflonowej patelni, wymieszać ze świeżo zmielonym piepr ...