Płatki kukurydziane wsypać do talerza i rozgnieść w dłoniach. Przyprawić ostrą papryką. Do dwóch kolejnych naczyń wybić jajka i wsypać bułkę tartą.
Mięso odkroić od kości nie docinając jednak do końca. Wywinąć na drugą stronę – w ten sposób, by powstała kulka (skóra powinna być w środku). Oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką.
Jajka roztrzepać widelcem. Dodać trochę mąki i dobrze wymieszać. Połowę podudzi zanurzyć w jajkach i obtoczyć bułką tartą (czynności powtórzyć). Drugą połowę opanierować w jajkach i płatkach z papryką (czynności również powtórzyć).
Tak przygotowane mięso usmażyć w głębokim tłuszczu. Następnie ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i na 15-20 minut wstawić do piekarnika (temp. 180 st. C).
Udka panierowane w płatkach podawać z purée ziemniaczanym i surówką. Mięso w bułce tartej spakować „na wynos” (kostki można owinąć papierem śniadaniowym).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Oryginalne włoskie pesto powstaje na bazie orzeszków piniowych oraz bazylii,...
W małej miseczce połączyć ze sobą roztopione masło, sok z cytryny i świeżo zmielony p ...
Do mięsa dodać drobno posiekane pomidory, orzeszki pinii (wcześniej warto uprażyć je ...
Mięso pokroić na plastry, przykryć folią spożywczą, lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć ...
Kiszka z rusztu inaczej;-)