Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Grysikowiec

Opis przygotowania

M±kę przesiać, wyrobić z masłem (nożem). Dodać cukier i sodę. Zrobić dołek, wybić jajka i dolać miód. Wyrobić. Ciasto podzielić na trzy czę¶ci, każd± rozwałkować i włożyć do osobnej, posmarowanej masłem i wysypanej bułk± tart± formy (20x32 cm). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C 15-20 minut.

Grysik ugotować na mleku. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ucieraj±c dodać żółtka i zimny grysik. Na koniec wmieszać rodzynki.

Ciasta wyj±ć z piekarnika. Posmarować powidłami ¶liwkowymi i przełożyć mas± grysikow±. Wierzch udekorować wedle uznania, np. wiórkami kokosowymi.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 61
Ewa gotuje - odc. nr 61

Ewa Wachowicz po raz kolejny zaprosi do swojej kuchni Natalię Podymę, 9-letni±...

 

Podobne przepisy

Ciasto z jabłkami

M±kę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać m±kę krupczatkę...

Tarta ze ¶liwkami

Na kremie z mascarpone...

Tarta z gruszkami

M±kę przesiać na stolnicę, dodać cukier i cukier waniliowy...

Torcik z malinami

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier puder...

Wróć do listy przepisów