Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Keks makowy

Opis przygotowania

Masło roztopić. Odstawić, by przestygło. Jajka wybić do miski, wsypać cukier i ubić. Gdy zbielej±, dodać m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia. Wsypać mak i zmiksować na niedużych obrotach. Dolać przestudzone masło, cały czas ucieraj±c.

Bakalie posiekać i wymieszać z m±k± ziemniaczan±. Wsypać do ciasta. Uperfumować aromatem rumowym. Wymieszać szpatułk± i przełożyć do keksówki (natłuszczonej masłem i wysypanej bułk± tart±).

Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy keks w ¶rodku jest suchy.

Po wystudzeniu polać czekolad± (wystarczy roztopić j± w k±pieli wodnej, dodaj±c łyżkę masła). Udekorować kandyzowan± skórk± pomarańczow±.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 447
Ewa gotuje - odc. nr 447

Tym razem gotowanie zacznie od kremu z pieczonego czosnku. Nie od dzi¶...

 

Podobne przepisy

Ciasto migdałowe

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczypt± soli. Utrwalić cukrem...

Ciasteczka ryżowe

Masło utrzeć. Dodać cukier i cukier waniliowy, ucierać dalej. Dodać żółtka, ¶mietanę, ...

Jabłka pieczone

Z całych jabłek usun±ć ogonki i gniazda nasienne. Płytko naci±ć skórkę (dookoła), aby ...

Pychotka z płatkami kukurydzianymi

Masło rozpu¶cić, dodać pozostałe składniki. Masę wyłożyć na blachę, przycisn±ć (np. o ...

Wróć do listy przepisów