
W garnku rozgrzać masło. Wrzucić posiekane cebule. Gdy się zeszklą, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Wymieszać. Po chwili smażenia zalać wywarem. Przykryć i gotować do miękkości.
Czosnek umyć, łodygi odciąć i odłożyć (można zrobić na nich pesto) a liście posiekać i wrzucić do zupy. Po kilku minutach zmiksować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami przepiórczymi i gęstym jogurtem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Choć czosnek niedźwiedzi jest pod częściową ochroną i rosnącego dziko zrywać...
Zaskakująca w smaku zupa doprawiona melisą i... pokrzywą.
Wiosenna zupa naszych wschodnich sąsiadów...
Sprawionym rybom odciąć głowy, ogony i płetwy, wyciąć kręgosłupy. Wszystko wrzucić do garnka.
Żur na... kaszance!