Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Mielonka z szynkowaru

Opis przygotowania

Mięso pokroić w kostkę i zmielić w maszynce, używając sitka o średnich oczkach. Przyprawić solą, czosnkiem, majerankiem i kminkiem. Wsypać żelatynę. Wlać wodę i porządnie wyrobić.

Szynkowar natłuścić. Do środka porcjami nałożyć mięso, dobrze przy tym ubijając (najlepiej zrobić to tłuczkiem). Naczynie zamknąć i odstawić do lodówki na 24 godziny.

Schłodzoną mielonkę parzyć przez 2 godziny. Na dnie garnka z wodą warto umieścić ściereczkę. Woda powinna sięgać powyżej mięsa, a temperatura wynosić ok. 90 st. C.

Gotową mielonkę wystudzić i wstawić do chłodu na kilka godzin. Po tym czasie pojemnik ogrzać a mięso wyjąć. Pokroić w plastry. Podawać z pieczywem i ogórkiem kiszonym.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 397
Ewa gotuje - odc. nr 397

Tym razem kuchnia biwakowa. Na żywym ogniu, w żeliwnym kociołku, Ewa ugotuje...

 

Podobne przepisy

Pieczarki z rusztu

Pieczarki wyczyścić. Odciąć nóżki...

Mus śliwkowy z kakao

Śliwki umyć, wyjąć pestki. Owoce przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa...

Masło klarowane

Wyśmienite do smażenia!

Kiszone pomarańcze

Znakomity dodatek do dań słonych, jak też deserów!

Wróć do listy przepisów