Warzywa obrać, wrzucić do garnka (za wyjątkiem buraków), zalać wodą, przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym. Posolić, przykryć i gotować prawie do miękkości.
Dodać drobno pokrojone buraki i przez 20 minut gotować pod przykryciem. Po tym czasie odcedzić i zakwasić wodą, w której gotowała się kiszona kapusta. Dorzucić pokrojony czosnek. Przed podaniem przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Serwować z fasolą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Za kilka dni Wigilia i Boże Narodzenie. Zgodnie z ludowymi wierzeniami...
Podany z pesto na jarmużu;-) A jeśli zapomnimy o boczku - będzie wege!
Zupa na czerwonym winie i czerwonej cebuli...
Bulion wołowy z warzywami;-)
Sprawionym rybom odciąć głowy, ogony i płetwy, wyciąć kręgosłupy. Wszystko wrzucić do garnka.