Mleko wlać do garnka, dodać masło i posłodzić. Podgrzać.
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć i zostawić w spokoju.
Do drugiej miski wsypać mąkę krupczatkę. Dodać cukier puder i masło. Wymieszać tak, by powstała kruszonka. Przykryć i wstawić do lodówki.
Większą część wody z borówek wlać do garnka, posłodzić i zagotować. W reszcie rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i wlać do soku w rondelku. Gdy powstanie kisiel, wrzucić borówki. Wymieszać.
Do mąki z zaczynem wybić jajka. Uperfumować cukrem waniliowym. Wlać resztę mleka z masłem i cukrem. Wymieszać, następnie wyrobić ciasto dłońmi. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Trzeci, wrześniowy weekend Ewa również spędzi nad Bałtykiem! Tym razem...
Szklankę cukru, 2 całe jajka i 3 żółtka ubić mikserem, dodać szklankę maślanki i cien ...
Bardzo proste w przygotowaniu. Świetnie smakuje ze szklanką zimnego mleka...
Białka ubić na sztywno, dodając cukier. Pod koniec dorzucić wiórki kokosowe. Pie ...
Udekorowane karmelizowaną cytryną;-)