Perlicę i gicz włożyć do garnka. Zalać zimną wodą – tak, by przykryła mięso. Posolić, przykryć i zagotować. Gdy zacznie wrzeć, zebrać szumowiny i dolać zimnej wody. Ponownie przykryć i przez godzinę gotować na wolnym ogniu. Po tym czasie dodać warzywa (korzeniowe obrać i pokroić na mniejsze kawałki, cebulę opalić). Pod przykryciem gotować przez kolejną godzinę. Dorzucić natkę pietruszki, łodygi selera naciowego oraz lubczyk. Przykryć i podobnie jak poprzednio gotować przez godzinę.
Podawać gorący – z makaronem i ugotowaną marchewką. Udekorować natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Równo 100 lat temu nasza ojczyzna odzyskała niepodległość. Z tej okazji...
Podudzia umyć, włożyć do garnka. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą...
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do gorącego wywaru...
Kromki chleba pokruszyć na małe kawałki (bez skórki) do miski i zalać wodą. Pomid ...
Podany z pesto na jarmużu;-) A jeśli zapomnimy o boczku - będzie wege!