Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Podpłomyk z grillowanym boczkiem

Opis przygotowania

Zrobić zaczyn. Drożdże wkruszyć do miseczki. Wsypać cukier, wlać wodę i odstawić, by drożdże zaczęły pracować.

Mąkę wsypać do robota, dodać sól i roztopione, wystudzone masło. Wlać zaczyn i wymieszać.

Ciasto przełożyć na blachę piekarnikową, wyłożoną papierem do pieczenia. Rozciągnąć, nadając kształt podpłomyka. Zostawić na 10-15 minut, by podrosło.

Po tym czasie posmarować mlekiem, posypać czarnuszką i solą. Delikatnie nakłuć łyżką. Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 250 st. C.

Po upieczeniu zrobić kanapki z masłem, liśćmi botwinki, pomidorem, ogórkiem i cebulą oraz pieczonym boczkiem (plastry bekonu zrumienić na grillu lub patelni grillowej).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 332
Ewa gotuje - odc. nr 332

Odcinek off-roadowy. Ewa wyrusza na wyprawę w teren. A że jazda po wertepach...

 

Podobne przepisy

Camembert z orzechami i żurawiną

Sery ułożyć na folii aluminiowej (każdy na oddzielnym kawałku), uformować „kosz ...

Musztarda domowa

Z miodem, papryką i kurkumą;-)

Bakłażany zapiekane z fetą

Bakłażany dokładnie umyć i pokroić w grube plastry (ok. 2 cm). Oprószyć solą i gdy po ...

Roladki z cukinii

Kaszę podsmażyć w garnku na odrobinie masła, zalać wodą (dwa palce nad kaszą). Ugotow ...

Wróć do listy przepisów