Drożdże pokruszyć do miski. Zalać ½ szklanki ciepłej wody, dodać startą marchewkę, szklankę mąki oraz jajka. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto zwiększy objętość, wsypać resztę mąki, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Wlać roztopione, lekko przestudzone masło. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki na babę – do ½ wysokości. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, by ciasto podrosło.
Piec przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.
Po wystudzeniu udekorować lukrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Choć Ewa uwielbia kuchnię międzynarodową i będąc za granicą zawsze kosztuje...
Smaczny przekładaniec;-)
Jabłka i nektarynki pokroić w plasterki. Wrzucić do rondla. Dolać 2 łyżki wody, dusić ...
Masło utrzeć z cukrem. Żółtka oddzielić od białek, stopniowo wmieszać do utartego mas ...
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Kakao rozprowadzić w mleku, robiąc gę ...