Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Gruszki w cieście czekoladowym

Opis przygotowania

Mąkę przesiać z kakao. Dodać cukier. Wysiekać z zimnym masłem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wybić jajko. Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Włożyć do woreczka i na godzinę wstawić do lodówki.

Gruszki umyć i obrać. Wyciąć gniazda nasienne, lecz owoce zostawić w całości – z ogonkami. Skropić sokiem z cytryny.

Zimne ciasto położyć na papierze do pieczenia. Przykryć folią spożywczą i rozwałkować. Na papierze przełożyć do formy (30 cm x 11 cm). Ciasto powinno znaleźć się na spodzie i bokach blaszki. Ułożyć gruszki – ogonkami do góry.

Ricottę utrzeć z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Kremem zalać gruszki.

Piec w temp. 180 st. C przez 45-60 minut. Wystudzić. Można oprószyć cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 287
Ewa gotuje - odc. nr 287

Ponieważ sezon dyniowy w pełni, dyni nie może zabraknąć w „Ewa gotuje”....

 

Podobne przepisy

Jabłka zapiekane z sosem waniliowym

Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne. Naciąć delikatnie po obwodzie (podczas piecze ...

Croissanty

Rogaliki po francusku...

Tort migdałowy

Deser po krakowsku!

Tort komunijny chałwowy

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, utrwalić cukrem. Dodać żółtka i del ...

Wróć do listy przepisów