Opis przygotowania
Wiórki przesypać na stolnicę. Dodać cukier puder i posiekać z zimnym masłem. Szybko zagnieść, przełożyć do zamykanego pojemnika i schować do zamrażalnika.
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier i zimne masło. Posolić i wysiekać. Zrobić dołeczek i wybić żółtka. Wymieszać nożem i zagnieść ciasto. Rozwałkować i przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia.
Wstawić na 12 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Wystudzić.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z serem, miękkim masłem, cukrem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną. Uperfumować skórką cytrynową. Białka ubić ze szczyptą soli, ale nie na sztywno. Połączyć z masą serową.
Na podpieczonym spodzie ułożyć połówki brzoskwiń. Na owoce dać masę. Na masę zetrzeć schłodzoną kruszonkę.
Piec przez 1 ½ godziny w temp. 160 st. C (jeśli kruszonka zacznie się zbyt rumienić przykryć folią aluminiową). Piekarnik wyłączyć, drzwi uchylić i w ten sposób studzić sernik przez godzinę.
Przed krojeniem dobrze schłodzić.
SKŁADNIKI: