/ Przepisy / Zapiekanka pod beszamelem

Opis przygotowania

Brokuł i kalafiora podzielić na cząstki, pora pokroić na 3-centymetrowe kawałki. Wszystko zblanszować (w posolonym i posłodzonym wrzątku - brokuły nie stracą koloru). Rozłożyć na przemian na blasze, posypać wędliną (lub pieczonym mięsem, które zostało w domu po świętach). Na wierzchu ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry.

Przygotować beszamel. Masło roztopić w niewielkim rondelku. Nie czekając aż się zezłoci dodać mąkę, wymieszać i gdy tylko połączy się z tłuszczem wlać mleko. Energicznie mieszać miotełką, by nie zrobiły się grudki. Gotować przez chwilę, aby sos zgęstniał.

Doprawić solą, pieprzem, kurkumą i świeżo zmieloną gałką muszkatołową - dla smaku jest konieczna, jednak nie wolno z nią przesadzić, bo sos będzie niesmaczny.

Zapiekankę zalać sosem (można też posypać ją startym żółtym serem). Zapiec w piekarniku (25-30 minut, 180 st. C).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 43
Ewa gotuje - odc. nr 43

Zapraszamy na "sylwestrowe" wydanie tego magazynu kulinarnego, w którym...

 

Podobne przepisy

Fasolka po bretońsku

Schroniskowy klasyk, ale z białą kiełbasą!

Pieczona pierś indyka w sosie śliwkowym

Podana z zielonym purée!

Zapiekanka ziemniaczana

Gratin w formie do tarty...

Steki z salsą pomidorową

Wołowina z rusztu!

Wróć do listy przepisów