/ Przepisy / Śledzie po kaszubsku

Opis przygotowania

Płaty moczyć w wodzie przez kilka godzin, by wypłukać nadmiar soli. Osuszyć.

Wodę zagotować z cukrem, zdjąć z ognia, wlać ocet, dodać cebule pokrojone w piórka, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Tak przygotowaną marynatą zalać śledzie i wstawić na 2-3 dni do lodówki. Można też użyć śledzi gotowych, lekko marynowanych.

Na dużą patelnię lub do rondla wlać olej i wrzucić cebule pokrojone w kostkę. Cebula nie powinna się przyrumienić, lecz udusić (w trakcie smażenia można podlać ją odrobiną wody).

Śliwki przekroić na pół i dodać do cebuli. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dorzucić na patelnię. Majeranek rozetrzeć w dłoniach i dodać do zalewy wraz z liśćmi laurowymi. Dusić jeszcze przez chwilę (zaprawa powinna ściemnieć). Na końcu dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wystudzić.

Zamarynowane śledzie pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie połączyć z sosem. Wstawić do lodówki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 239
Ewa gotuje - odc. nr 239

Zbliżają się święta, więc w domu Ewy zapachnie Wielkanocą. Krzątanina w...

 

Podobne przepisy

Mus śliwkowy z kakao

Śliwki umyć, wyjąć pestki. Owoce przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa...

Pasztet z selera

Seler i cebule zetrzeć na tarce o grubych oczkach - ew. zmiksować w malakserze z tark ...

Bukiet warzyw

Marchewki pokroić na niewielkie kawałki, kalarepę w plastry. Z kalafiora i brokułu od ...

Pasztet z królika i golonki

Królika i golonkę gotować do miękkości wraz z warzywami i suszonymi grzybami (przypra ...

Wróć do listy przepisów