/ Przepisy / Babka z jajem

Opis przygotowania

Do rondelka wrzucić masło, wlać olej, ajerkoniak i wodę. Wsypać cukier i cukier waniliowy, wymieszać i gotować przez 10 minut na wolnym ogniu. Odstawić do wystudzenia. Zimną masę przełożyć do miski.

Żółtka oddzielić od białek i połączyć z masą. Po dokładnym zmiksowaniu odłożyć trochę więcej niż pół szklanki, a do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą. Można to zrobić robotem – na najniższych obrotach. Gotowe ciasto przełożyć do formy na babę (wcześniej trzeba ją wysmarować masłem i wysypać bułką tartą).

Wstawić na 45-50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Babkę wyjąć z formy zaraz po upieczeniu, przełożyć na deskę i posmarować odłożoną wcześniej masą. To bardzo ważne, by baba była gorąca, bowiem jej ciepło sprawi, że masa szybko zastygnie. Na samym końcu posypać prażonymi płatkami migdałów.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 267
Ewa gotuje - odc. nr 267

Tuż przed Niedzielą Palmową, na tydzień przed świętami Wielkiej Nocy, Ewa...

 

Podobne przepisy

Ciasteczka z płatkami owsianymi

Składniki wyrobić w robocie. Przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i uformować wałek. ...

Sernik lwowski

Najlepiej smakuje z herbatą i konfiturą truskawkową;-)

Makiełki

Sama słodycz;-)

Kurczak limonkowy z salsą

Kurczaka włożyć do zamykanego plastikowego worka. W miseczce wymieszać sok z limonki, ...

Wróć do listy przepisów