Startą cukinię gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny do miękkości. Pod koniec gotowania dodać cukier, galaretki, sok i skórkę z cytryny. Gotować jeszcze pół godziny. Gorącą masę włożyć do słoików, szczelnie zamknąć i odwrócić.
Gdy dżem jest w pomieszczeniu o temp. pokojowej ma rzadką konsystencję, gdy trzymamy go w lodówce ładnie się ścina i przyjmuje formę galaretki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku na stole Ewy będzie królować cukinia. Nasza Prowadząca przygotuje...
Miękkie masło utrzeć mikserem. Porcjami dodać cukier...
Do tego deseru nie potrzeba piekarnika;-)
W szklance zimnego mleka rozmieszać kaszę. Resztę zagotować w rondelku. Do gorącego m ...
Jajka utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodać pozostałe składniki - cały czas ucieraj ...