/ Przepisy / Placek g±sienica

Opis przygotowania

Do białek dodać szczyptę soli, ubić pianę, pod koniec ubijania utrwalić cukrem. Dodać żółtka, potem delikatnie wmieszać m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia, dolać olej i letnie mleko. Ciasto podzielić na 2 czę¶ci, do jednej dodać kakao, do drugiej łyżkę m±ki.

Dwie prostok±tne brytfanki keksowe wysmarować masłem i wysypać bułk± tart±, do jednej przełożyć ciasto jasne, do drugiej ciemne. Piec w 180 st. C przez 45 minut.

Na gotuj±ce się mleko wsypać grysik, gotować na małym ogniu do miękko¶ci. Pod koniec dodać cukier i cukier waniliowy. Masę wystudzić.

Masło utrzeć. Do spienionego masła małymi porcjami dodać masę grysikow±.

Wystudzone placki pokroić w uko¶ne kromki, następnie smarować mas± i złożyć - kromka ciasta jasnego, masa, kromka ciasta ciemnego (tak, by powstały dwa dwukolorowe placki).

Obie „g±sienice” polać polew± czekoladow± lub jedynie zrobić czekoladowe „szlaczki”.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 48
Ewa gotuje - odc. nr 48

W kolejnym odcinku swojego programu Ewa Wachowicz przygotuje karkówkę bez...

 

Podobne przepisy

Tarta z dyni±

M±kę przesiać na stolnicę - tak, by powstał kopiec. Dodać zimne masło i cukier puder. ...

Pucharki z galaretk± i bezami

Przygotować kilka różnokolorowych galaretek. Przelać do miseczek i odstawić do zastyg ...

Domowe babeczki

M±kę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w dużej misce. Dodać rozpuszczone masło ...

Ciasto z truskawkami

M±kę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać krupczatkę...

Wróć do listy przepisów