/ Przepisy / Piernik na piwie

Opis przygotowania

Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka - po jednym. Dokładnie zmiksować. Naprzemiennie dodać pozostałe składniki - przesianą mąkę, sodę, przyprawę do piernika, piwo oraz rozpuszczony i wystudzony miód. Dorzucić posiekane bakalie. Wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z resztą ciasta. Przełożyć do 2 foremek keksowych (wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą). Piec przez 1 godzinę i 15 minut w temp. 180 st. C. Wystudzić. Udekorować lukrem, zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.

Piernik będzie dobry nawet po 4 tygodniach. W oryginalnej recepturze, pochodzącej ponoć z lat 60. minionego stulecia, jest mowa o piwie słodowym. Na całe szczęście ten trudno dostępny trunek z powodzeniem można zastąpić piwem ciemnym, przy czym proponuję sięgnąć po któreś z tzw. piw damskich, bowiem tradycyjny porter może okazać się zbyt gorzki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 176
Ewa gotuje - odc. nr 176

Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego Ewa Wachowicz już dziś proponuje...

 

Podobne przepisy

Placek jabłkowo-gruszkowy

Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Jajka utrzeć z cukr ...

Sernik na krakersach z bananami i masłem orzechowym

Intrygujące połączenie soli i słodyczy...

Pierogi z suszonymi śliwkami

Na deser lub słodki obiad;-)

Tarta z rabarbarem

Otulona bezą!

Wróć do listy przepisów