/ Przepisy / Opity Izydor

Opis przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć, dodać cukier, żółtka, orzechy, przesianą mąkę, sodę i kakao. Z białek i szczypty soli ubić pianę, połączyć z masą. Przełożyć do formy posmarowanej masłem i wysypanej mąką (prostokątna 20x33 cm lub tortownica o średnicy 25 cm). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 25-30 minut.

Zrobić masę orzechową: do zmielonych orzechów wlać wódkę i rum, wymieszać.

Przygotować masę czekoladową. Jajka ubić z cukrem - na biały krem (w gorącej kąpieli wodnej). Ostudzić. Ciepłe masło utrzeć w misce, stopniowo dodając ostudzony krem, kakao i roztopioną, ostudzoną czekoladę i kieliszek spirytusu.

Ciasto wyłożyć z formy. Posmarować dżemem morelowym, nałożyć równomiernie masę orzechową. Na wierzch dać masę czekoladową (zostawić trochę do dekoracji). Odstawić na kilka minut do zamrażalnika.

Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, dodać masło i mleko. Polewę nałożyć na wierzch i boki ciasta.

Ozdobić masą czekoladową (przy pomocy szprycy) i połówkami orzechów włoskich.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 47
Ewa gotuje - odc. nr 47

Na chłodne zimowe dni Ewa Wachowicz proponuje zupę czosnkową i ciasto o...

 

Podobne przepisy

Ciasto cytrynowe

Ciepłe masło zmiksować z cukrem na masę o lekkiej puszystej konsystencji. Dodać ubite ...

Torciki czekoladowe

Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, dodać masło oraz cukier puder. Odstawić ...

Jabłka zapiekane z sosem waniliowym

Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne. Naciąć delikatnie po obwodzie (podczas piecze ...

Tarta tatin

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki...

Wróć do listy przepisów