/ Przepisy / Makowiec

Opis przygotowania

Mąkę przesiać, wysiekać z ciepłym masłem. Do drożdży dodać cukier, rozetrzeć, wymieszać ze śmietaną (powinna mieć temperaturę pokojową). Połączyć z mąką i masłem, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Przygotować nadzienie. Mak zalać gorącym mlekiem, odstawić na ½ godziny. Następnie przecedzić i 2 razy przepuścić przez maszynkę. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mak i wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę.

Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od stolnicy. Podzielić na 2 części (z podanych proporcji wyjdą 2 makowce). Rozwałkować. Posmarować białkiem, nałożyć masę makową. Zwinąć podobnie, jak roladę. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, 50 minut.

Po upieczeniu makowce polukrować (sok z cytryny wymieszany z cukrem pudrem - ile zabierze). Lukier można posypać makiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 41
Ewa gotuje - odc. nr 41

Tym razem Ewa Wachowicz przyrządzi schab z jabłkami, przygotuje sałatkę...

 

Podobne przepisy

Daktylowiec

Daktyle pozbawić pestek, pokroić na kawałki, przełożyć do wysokiego naczynia, zalać h ...

Tort ziemniaczany

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać ziemniaki, ...

Fondue czekoladowe

Śmietanę podgrzać w rondlu. Gdy zacznie się gotować, zdjąć z kuchenki i wkruszyć czek ...

Sorbet truskawkowy z bąbelkami

Mrożone truskawki zmiksować i posłodzić, nałożyć do szampanówek, zalać winem musujący ...

Wróć do listy przepisów