/ Przepisy / Ciasto śliwkowo-gruszkowe

Opis przygotowania

W rondlu o szerokim dnie ułożyć wydrylowane śliwki. Zalać wodą z cukrem, postawić na ogniu i podgrzewać, aż puszczą sok. Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, dodać do śliwek i podgrzewać. Zdjąć z ognia, gdy gruszki nabiorą różowego koloru.

Cukier i cukier waniliowy utrzeć z masłem. Stopniowo dodać jajka, oliwę i śmietanę. Dolać likier pomarańczowy. Dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować na puszystą masę.

Ciasto przełożyć do foremki natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą. Owoce odsączyć, wyłożyć na ciasto - na przemian. Przygotować kruszonkę - składniki wyrobić, dobrze schłodzić w lodówce (pracę nad deserem najlepiej zacząć więc od kruszonki). Zimną zetrzeć na ciasto (na tarce). Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. C (kruszonka powinna się zrumienić).

 

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 30
Ewa gotuje - odc. nr 30

W tym odcinku programu "Ewa gotuje", jego gospodyni przyrządzi dla nas...

 

Podobne przepisy

Brownie bezglutenowe

Czekoladowe, bezglutenowe;-) Kakao, banan i awokado...

Domowa czekolada z bakaliami

Każdy może mieć własną fabryczkę czekolady!

Keks makowy

Z polewą czekoladową...

Blok czekoladowy

Hit z PRL-u w zupełnie nowym wydaniu;-)

Wróć do listy przepisów