/ Przepisy / Łosoś w bekonie z selerowym sosem

Opis przygotowania

W rondelku rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę, podsmażyć nie rumieniąc. Dodać łodyżki selera i ziemniaki pokrojone w małe kawałeczki. Mieszając od czasu do czasu smażyć przez kilka minut, ale nie rumienić. Wlać niewielką ilość wody - tak, by przykryła warzywa. Posolić do smaku i dusić pod przykryciem przez około 15 minut (aż warzywa zmiękną). Przetrzeć przez sito - nie miksować, gdyż mogą pozostać włókna selera.
Łososia pokroić na plastry - w poprzek. Zwinąć w roladki i owinąć bekonem. Jeśli potrzeba, spiąć wykałaczką. Obtoczyć w mące.

Na patelni rozgrzać półcentymetrową warstwę oleju i zrumienić pokrojony na plastry czosnek. Wyjąć i usmażyć roladki - na średnim ogniu, by ładnie się zrumieniły z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Na talerzach rozsmarować gorący mus selerowy, rozłożyć po kawałeczku czosnku, wyłożyć roladki (wyjmując wcześniej wykałaczki). Udekorować rukolą i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z białym ryżem (ziarenka lekko przesmażyć w odrobinie oleju, zlać wodą i ugotować).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 150
Ewa gotuje - odc. nr 150

W tym odcinku łosoś smażonego w bekonie. To połączenie ryby i wieprzowiny...

 

Podobne przepisy

Kogut w śmietanie duszony

Koguta podzielić na kawałki, oprószyć solą i grubo mielonym pieprzem, zostawić na pół ...

Schab z żurawiną

Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W środek wbić długi nóż, zrobić kieszonkę, wcisnąć żurawinę...

Kacze piersi w pomarańczach

Kacze piersi umyć w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem naciąć ...

Klopsiki i ziemniaki po szwedzku

Mięso dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Wymieszać. Cebulę...

Wróć do listy przepisów