/ Przepisy / Nóżki i piersi kaczki confit

Opis przygotowania

Nóżki i piersi natrzeć solą z każdej strony. Włożyć do zamykanego pojemnika, przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie wyjąć z lodówki, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym i włożyć do garnka ze smalcem – skórą do dołu. Mięso powinno być całkowicie zanurzone w tłuszczu.

Gotować pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, przez mniej więcej 3 godziny. Od czasu do czasu sprawdzić, czy kaczka nie przywiera do dna.

Po ugotowaniu mięso powinno odchodzić od kości. Jeśli tłuszcz nie przykrywa mięsa, to mniej więcej w połowie gotowania udka trzeba przewrócić na drugą stronę.

Po ugotowaniu tłuszcz zlać i wykorzystać do innej potrawy.

Podawać z domowymi buraczkami ze słoika.

Jeśli zależy nam na chrupiącej skórce, mięso wystarczy zapiec w piekarniku pod grillem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 257
Ewa gotuje - odc. nr 257

W wigilię Wszystkich Świętych Ewa Wachowicz zaprosi widzów na potrawy z...

 

Podobne przepisy

Kotlety 4x4

Mega schabowe z udem indyka...

Polędwiczka z kwiatami begonii

Mięso oczyścić z błon i obkroić. Wszystkie przyprawy rozgnieść w moździerzu...

Indyk w migdałach

Solidny kawał indyczej piersi pokroić w poprzek włókien na centymetrowe plastry. Mięs ...

Perliczka na miodzie

Nadobna perlica boczkiem rumianym otulona.

Wróć do listy przepisów