/ Przepisy / Udka kurczaka w sosie piwnym

Opis przygotowania

Udka obsmażyć na oleju, np. ryżowym lub arachidowym. Zamiast całych udek mogą być podudzia, lecz wówczas trzeba ich dwa razy więcej. Gdy się zrumienią, dodać posiekaną cebulę, usmażyć. Następnie zalać piwem i bulionem. Przyprawić solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut – aż sos odparuje i zgęstnieje.

Pod koniec posłodzić miodem. Na talerzu można udekorować świeżym tymiankiem. Podawać z kaszą jęczmienną oraz kapustą kiszoną.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 234
Ewa gotuje - odc. nr 234

Kolejny program Ewa rozpocznie od przygotowania kremowej zupy z ziemniaków....

 

Podobne przepisy

Kurczak faszerowany wątróbką

Wątróbkę umyć i oczyścić, następnie drobno posiekać...

Gęsie pipki

Znany w całej Galicji gulasz z gęsich żołądków.

Kurczak generała Tso

Żółtka wybić do miski. Dodać olej arachidowy oraz jasny i ciemny sos sojowy...

Skrzydełka na ryżu

Skrzydełka umyć i osuszyć. Przełożyć do zamykanego pojemnika...

Wróć do listy przepisów