/ Przepisy / Schab wędzony na herbacie

Opis przygotowania

Schab umyć, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać i dokładnie obtoczyć nią mięso. Przełożyć do zamykanego naczynia i odstawić na noc do lodówki.

Przygotować gęsiarkę do wędzenia (może być też wok lub głęboka patelnia). Dno i boki wyłożyć dokładnie 2 warstwami folii aluminiowej. Brzegi pokrywki również dokładnie owinąć folią. Na dno wsypać herbatę, ryż, cukier, zioła, przyprawy i skórkę cytrynową. Tak przygotowaną „wędzarnię” rozgrzać na dużym ogniu (około 5 minut).

Zamarynowane mięso przełożyć do metalowego koszyczka (sprawdza się kosz do smażenia w głębokim tłuszczu). Umieścić w domowej „wędzarni”. Zmniejszyć ogień do minimum. Wędzić przez 60-70 minut.

Po tym czasie wyłączyć kuchenkę i zostawić mięso na 10 minut, żeby soki równomiernie się rozłożyły.

Gotowe wyjąć i pokroić na plastry. Schab można podawać na ciepło lub zimno, z dowolnymi dodatkami.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 194
Ewa gotuje - odc. nr 194

W kolejnym odcinku programu Ewa Wachowicz pokaże, jak w domowych warunkach...

 

Podobne przepisy

Przepiórki w boczku

Do zamykanego naczynia wlać wodę, dodać sól, wymieszać...

Kołacz zawojski

Słony przysmak spod Babiej Góry...

Bananowy gulasz

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami. Odstawić. Następnie zrumienić na 1 łyżc ...

Kulebiak z dorszem

Klasyk z Kresów z farszem rybnym;-)

Wróć do listy przepisów