/ Przepisy / Przekładaniec świąteczny

Opis przygotowania

Filety z kurczaka oczyścić, podzielić na mniejsze kawałki,  lekko rozbić, oprószyć domową mieszanką przypraw, solą i pieprzem. Ułożyć w formie do zapiekania i posmarować niewielką ilością oleju. Naczynie można też wcześniej lekko natłuścić olejem.

Pieczarki i jedną cebulę pokroić, podsmażyć na łyżce masła, przyprawić solą i pieprzem, wyłożyć na filety.
Na pieczarki z cebulą zetrzeć ser żółty - na tarce o grubych oczkach.

Na ser nałożyć warstwę mięsa mielonego, przygotowanego jak na sznycle (do mięsa dodać bułkę namoczoną w mleku - odciśniętą, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę  oraz cebulę usmażoną na łyżce masła, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić). Wyrównać, docisnąć.

Śmietanę wymieszać z domową mieszanką przypraw, wyłożyć na mięso. Wyrównać.
Piec przez około 1 godzinę w temp. 180 st. C. Jeśli wypłynie zbyt dużo wody, trzeba ją zlać.
Kroić na zimno i odgrzewać. Wyśmienicie smakuje jako wędlina - na zimno.

Podawać z domowymi buraczkami, np. z chrzanem i papryką.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 154
Ewa gotuje - odc. nr 154

W programie fantastyczna mięsna zapiekanka. Na deser makowiec według przepisu...

 

Podobne przepisy

Pstrąg na parze

Sprawione ryby natrzeć wewnątrz odrobiną soli. Do środka włożyć czosnek, koperek i po ...

Gulasz z nutką Orientu

Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Oprószyć mąką i wrzucić do oleju rozgrzane ...

Pstrąg z rusztu

Warunkiem smakowitości potrawy jest dobry i świeży pstrąg. Rybę dokładnie umyć i osus ...

Pierś kaczki z sosem wiśniowym

Na dno pojemnika wsypać sól gruboziarnistą. Mięso umyć i osuszyć, następnie położyć na soli skórą do dołu...

Wróć do listy przepisów