/ Przepisy / Bigos

Opis przygotowania

Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, może się przydać do dokwaszenia bigosu), posiekać, zalać połową rosołu, dodać golonkę, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca, po czym gotować do miękkości.

Białą kapustę posiekać, zalać wodą i gotować ok. 10 minut. Wodę odlać. Na patelni na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę. Jak się zezłoci, dodać ją do białej kapusty wraz z namoczonymi w wodzie suszonymi grzybami (trzeba je posiekać w paseczki) i wodą, w której się moczyły. Gotować do miękkości.

Ugotowane kapusty połączyć. Dolać resztę rosołu wraz z koncentratem pomidorowym. Ugotowaną golonkę obrać ze skóry, mięso pokroić i dodać do kapusty. Pieczenie, wędliny, boczek, drób i - jeśli tylko mamy - dziczyznę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do garnka.

Doprawić sporą ilością pieprzu i soli. Wszystko gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Pod koniec dolać czerwone wino. Jeśli bigos jest mało kwaśny, doprawić pozostawionym sokiem z kiszonej kapusty.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 2
Ewa gotuje - odc. nr 2

Drugi odcinek tego autorskiego programu kulinarnego będzie utrzymany w...

 

Podobne przepisy

Pizza na francuskim spodzie

Przecier przelać na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek...

Karbinadle

Mięso przełożyć do miski, wymieszać z mielonym śledziem...

Kotlety 4x4

Mega schabowe z udem indyka...

Zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki obrać i pokroić w 2-3 cm talarki. Cebulę drobno posiekać i lekko zrumienić ...

Wróć do listy przepisów