/ Przepisy / Łazanki z makiem

Opis przygotowania

Mak zaparzyć gorącym mlekiem. Po ok. 30 minutach przepuścić dwa razy przez maszynkę do mielenia mięsa.

Na patelni rozpuścić masło. Dodać posiekane orzechy i migdały, lekko przesmażyć. Dorzucić namoczone rodzynki, pokrojone w kostkę morele oraz figi. Dodać zaparzony i zmielony mak. Posłodzić miodem. Dodać cukier waniliowy.

Makaron ugotować. Odcedzić, przelać zimną wodą i polać zezłoconym masłem. Wymieszać z farszem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 177
Ewa gotuje - odc. nr 177

Bakalie są bardzo charakterystycznym składnikiem wigilijnych potraw. Dlatego...

 

Podobne przepisy

Kasza gryczana

W garnku rozpuścić masło, wsypać kaszę, przesmażyć...

Modry bigos

Bigos - też mi coś... Tyle tylko, że ten jest niezwykły, bo na czerwonej kapuście kiszonej!

Indyk na zielonej łące

Mięso pokroić na zgrabne paski. Przyprawić pieprzem i ziołami prowansalskimi...

Gęsie nóżki

Nóżki natrzeć solą, świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. ...

Wróć do listy przepisów