/ Przepisy / Karp faszerowany grzybami

Opis przygotowania

Rybę wypatroszyć, pozostawiając głowę - usunąć jednak oczy i skrzela. Dokładnie umyć i osuszyć, następnie natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Grzyby namoczyć - najlepiej przez całą noc. Ugotować w tej samej wodzie, osączyć i posiekać.

Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na łyżce masła. Dodać podgrzybki, podsmażyć, ewentualnie podlać odrobiną wody spod grzybów i dusić przez kilka minut. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Tak przygotowanym farszem napełnić karpia, spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą.

Rybę ułożyć w brytfannie, polać 4 łyżkami roztopionego masła, ewentualnie podlać wodą spod grzybów, i piec przez 50-60 minut w temp. 180 st. C. Podczas pieczenia 2-3 razy podlewać powstałym sosem.

Po upieczeniu podzielić na dzwonka. Udekorować natką pietruszki. Podawać z cząstką cytryny.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 177
Ewa gotuje - odc. nr 177

Bakalie są bardzo charakterystycznym składnikiem wigilijnych potraw. Dlatego...

 

Podobne przepisy

Perliczka na miodzie

Nadobna perlica boczkiem rumianym otulona.

Pieczeń cielęca

Mięso natrzeć solą. Zasznurować dratwą...

Łosoś w jarzynach

Jarzyny posiekać w „makaronik” (czyli drobne słupki czy też paseczki, zwa ...

Makaron z grzybami i suszonymi pomidorami

Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki. Najlepsze będą prawdziwki, ale mogą też być inne ...

Wróć do listy przepisów