W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Cebulę, boczek oraz czosnek posiekać w kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę, lekko podsmażyć.
Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na odrobinie oliwy. Przełożyć do garnka. Przyprawić domową mieszanką przypraw, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, ziołami prowansalskimi oraz chili.
Przecier i musztardę rozprowadzić w 100 ml wywaru, dodać do mięsa. Dusić na małym ogniu przez ok. 45 minut. W tym czasie dolewać wywar - by nie przypalić mięsa.
Paprykę oraz kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do garnka. Dusić przez kolejne 15-20 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i przełożyć do niego zawartość garnka. Ciasto francuskie lekko rozwałkować i przykryć nim gulasz. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nakłuć widelcem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C - ok. 25 minut.
Podawać ze świeżym pieczywem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku: krem z pieczonych pomidorów, gulasz zapiekany, na deser...
Ziemniaki obrać i pokroić w 2-3 cm talarki. Cebulę drobno posiekać i lekko zrumienić ...
Rodzynki zalać białym winem lub wodą. Odstawić, by napęczniały. Solidny kawał indycze ...
Kuchnia włoska dla wegetarian!
Przygotować marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i pieprzem. W ...