/ Przepisy / Gulasz z nutką Orientu

Opis przygotowania

Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Oprószyć mąką i wrzucić do oleju rozgrzanego na patelni (bez teflonu). Obsmażyć ze wszystkich stron i przełożyć do rondla.

Na patelnię wlać wino (może być woda), wymieszać i „zeskrobać” cały smak. Aromatyczny płyn przelać do podsmażonego mięsa. Dodać liść laurowy, przykryć i postawić na wolnym ogniu.

Na teflonową patelnię wlać łyżkę oleju, wrzucić posiekany czosnek i  po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Jak się zeszkli, wsypać proszek curry. Przyprawę rozprowadzić po gorącej patelni i zalać odrobiną wody - by oddała smak i aromat. Całość wymieszać, po czym przelać do rondla z mięsem, doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym gazie, w razie potrzeby podlać wodą. Po ok. 45 minutach (mięso powinno nieco zmięknąć) dodać pastę pomidorową (pastę, nie przecier) lub pomidory z puszki. Dusić dalej, aż mięso będzie całkiem miękkie. Do śmietany wlać łyżeczkę gorącego sosu i tak zahartowaną dodać do garnka. Całość zagotować.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 9
Ewa gotuje - odc. nr 9

Tym razem Ewa Wachowicz przygotuje gulasz na orientalną nutę - dodając...

 

Podobne przepisy

Polędwiczki w sosie pomarańczowym

Polędwiczki lekko posolić, obsmażyć na maśle na dość ostrym ogniu. Miód rozetrzeć z&n ...

Schab kresowy

Umyty i osuszony schab oprószyć solą i pieprzem, natrzeć majerankiem i skropić sokiem z cytryny...

Żeberka z rusztu w wędzonej herbacie

Pieprz i ziele angielskie rozgnieść w moździerzu. Żeberka natrzeć solą i pieprzem...

Chrupiące polędwiczki

Mięso umyć, osuszyć i w razie potrzeby wyczyścić. Następnie podzielić na mniejsze, najlepiej podłużne, kawałki...

Wróć do listy przepisów