/ Przepisy / Dorsz po norwesku z sosem jajecznym

Opis przygotowania

Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Z obu stron przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w natłuszczonym masłem naczyniu do zapiekania. Dorzucić pokrojoną szalotkę i groszek cukrowy.

Wodę i wino wlać do garnka, przyprawić zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zagotować. Gorącą zaprawą zalać dorsza z warzywami. Wstawić na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C.

Jajka wybić do garnka. Dodać śmietanę i mleko. Roztrzepać. Podgrzewać aż zgęstnieje cały czas mieszając. Przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Dodać kurkumę, łyżkę masła i trochę mleka. Ugnieść. Posypać pokrojonym koperkiem.

Dorsza podawać od razu po wyjęciu z piekarnika – z sosem, ziemniaczanym purée i ugotowanym kalafiorem romanesco.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 423
Ewa gotuje - odc. nr 423

Tym razem widzowie zastaną Ewę w przydomowej szklarni. A ponieważ w drugiej...

 

Podobne przepisy

Dorsz w warzywach z ananasem

Orientalna wersja ryby po grecku...

Śledzie po kaszubsku

Ryba w pomidorach;-)

Gołąbki z karpiem

Podane na sosie grzybowym;-)

Łosoś w parze z soczewicą

Szybko i bardzo dietetycznie;-)

Wróć do listy przepisów