/ Przepisy / Cielęcina w kurkach

Opis przygotowania

Cielęcinę pokroić w kostkę (jak na gulasz). Do plastikowego worka wsypać mąkę, wrzucić mięso i energicznie potrząsać - tak, by cielęcina się omączyła. Przełożyć na patelnię z masłem (najlepsza będzie tzw. patelnia cygańska lub garnek z grubym dnem - smakowitość tej potrawie nada bowiem smażelina, która powstaje jedynie w naczyniu bez teflonu). Podsmażyć i przełożyć do garnka.

Kurki (świeże lub mrożone) podsmażyć na patelni z drobno posiekaną szalotką. Dodać do mięsa. Na patelnię wlać odrobinę wina, wypłukać cały smak, przelać do garnka z kurkami i cielęciną. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać, zalać winem, odparować.

Dodać szklankę śmietany, lekko zredukować.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 5
Ewa gotuje - odc. nr 5

Tym razem Ewa Wachowicz przyrządzi cielęcinę w kurkach. Zobaczymy też węgierskie...

 

Podobne przepisy

Spaghetti alla carbonara

Boczek pokroić w drobną kostkę, zrumienić w oliwie na patelni. Kto chce może dorzucić ...

Warkocz z polędwiczki

Polędwiczkę umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na trzy części, nie docinając jednak do końca...

Pierś kaczki z sosem wiśniowym

Na dno pojemnika wsypać sól gruboziarnistą. Mięso umyć i osuszyć, następnie położyć na soli skórą do dołu...

Gęsie nóżki

Nóżki natrzeć solą, świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. ...

Wróć do listy przepisów