/ Przepisy / Zupa kalafiorowa

Opis przygotowania

Przygotowanie zupy zacząć od makaronu. Grysik wysypać na stolnicę. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko, wymieszać i wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić pod przykryciem.

Marchewkę, pietruszkę i połówkę selera pokroić w zapałkę, białą część pora w półplasterki. Przełożyć do garnka. Przyprawić pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym i domową mieszanką przypraw. Zalać wodą (1 ½ l). Dorzucić posiekany czosnek. Posolić, przykryć i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 5-10 minut.

Połówkę kalafiora podzielić na różyczki, dodać do wywaru i pod przykryciem gotować przez kolejne 10, najwyżej 15 minut.

Część ciasta grysikowego zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost do zupy. Resztę zetrzeć na papier do pieczenia, wysuszyć i używać do innych zup.

Kalafiorową nałożyć na talerz. Udekorować koperkiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 406
Ewa gotuje - odc. nr 406

W kolejnym odcinku Ewa ugotuje zupę kalafiorową z domowymi kluseczkami...

 

Podobne przepisy

Krem z zielonego groszku

Do zrobienia w kilkanaście minut!

Ćwikła z chrzanem

Buraczki na ostro!

Marynowany imbir

Znakomity dodatek do sushi, ale nie tylko;-)

Sałatka Waldorf

Legenda Nowego Jorku!

Wróć do listy przepisów