/ Przepisy / Szaszłyki z łososia i ananasa

Opis przygotowania

Papryczkę (bez pestek) drobno posiekać. Przełożyć do miseczki lub moździerza. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir starty na drobnych oczkach.

Wlać sos sojowy, posłodzić syropem z agawy. Wycisnąć sok z limonki, wlać olej i dokładnie wymieszać.

Rybę i ananasa pokroić w kostkę. Łososia przełożyć do zamykanego naczynia, pokryć marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na ½ godziny.

Po tym czasie nadziać na namoczone patyczki – na przemian z ananasem (zaczynając od owocu). Posmarować marynatą i upiec na ruszcie.

Przed podaniem udekorować posiekaną kolendrą.

Do szaszłyków warto zrobić sos na zimno (np. na bazie jogurtu). W szklanej miseczce wystarczy wymieszać jogurt i sok z ½ cytryny. Posłodzić i posolić. Dodać skórkę otartą z cytryny lub zesty.

Można też podać ulubioną oraz sałatę lub surówkę.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 307
Ewa gotuje - odc. nr 307

Skończyły się wakacje, dzieciaki wracają do szkoły, a ja zapraszam na premierowe...

 

Podobne przepisy

Pieczony filet z pstrąga

Ryba z samego serca Ojcowskiego Parku Narodowego;-)

Cukierek z dorszem i warzywami

W miseczce wymieszać wszystkie warzywa...

Ceviche z pstrąga

Latynoska przystawka z zawojską rybą;-)

Pasta z karpia

Cebulę obrać, następnie zmiksować z obranym ze skóry ogórkiem...

Wróć do listy przepisów