/ Przepisy / Ogórkowa na małosolnych

Opis przygotowania

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić w garnku na maśle. Dodać pietruszkę i marchewkę – pokrojone w talarki. Wymieszać i podsmażyć. Pod koniec dorzucić posiekany czosnek.

Zalać wodą lub bulionem. Wymieszać, przykryć i ugotować.

Ogórki małosolne pokroić w talarki (najlepiej na szatkownicy). Dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby dolać wodę z ogórków. Zabielić śmietaną – zahartowaną gorącą zupą. Zagotować.

Zupę zdjąć z ognia, wrzucić posiekany koperek. Podawać z ugotowanymi ziemniakami. Można udekorować gałązką koperku.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 280
Ewa gotuje - odc. nr 280

Ostatnie dni lata to doskonały czas na kiszenie ogórków. Wystarczą 2-3...

 

Podobne przepisy

Koperkowa z ziemniakami

Na jarzynie jak do rosołu i koperku do kiszenia ogórków ugotować wywar...

Zupa krem z warzyw i pieczarek

Pieczarkowa na włoszczyźnie...

Chłodnik po warszawsku

Na cielęcinie i włoszczyźnie ugotować rosół. Mięso i jarzyny wyjąć...

Sałata z sosem jogurtowym

Do dużej miski wrzucić poszarpaną sałatę oraz pokrojone w plastry rzodkiewki, pomidory i ogórki...

Wróć do listy przepisów