/ Przepisy / Pulpeciki w sosie czosnkowym

Opis przygotowania

Mięso zmielić, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekaną pietruszką i papryczką chili (wraz z pestkami). Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wybić jajko. Dobrze wyrobić. Wilgotnymi dłońmi uformować pulpeciki.

Zrumienić z obu stron na patelni, na mocno rozgrzanym oleju (np. ryżowym lub arachidowym). Przełożyć na ręcznik papierowy.

Na lekko rozgrzanej patelni, na klarowanym maśle, przesmażyć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodać mleko wymieszane z mąką, wymieszać. Zwiększyć płomień. Dodać bulion, zagotować i zmniejszyć ogień. Przyprawić solą i pieprzem. Do lekko gotującego się sosu dodać podsmażone pulpeciki i wszystko razem gotować pod przykryciem przez 15 minut.

Podawać z kaszą jęczmienną i sałatką.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 242
Ewa gotuje - odc. nr 242

W kolejnym odcinku Ewa przyrządzi pulpety w sosie czosnkowym, podane z...

 

Podobne przepisy

Gołąbki w żurku

W osolony wrzątek wrzucić główkę kapusty, obrawszy ją uprzednio z wierzchnich zielony ...

Wołowina w piwie karmelowym

Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Dodać wołowinę, pokrojoną w gru ...

Gęsie nóżki confit z modrą kapustą

Długo pieczona gęsina...

Cebula prażona

W rondelku lub na głębokiej patelni mocno rozgrzać olej i partiami usmażyć cebulę na złoty kolor...

Wróć do listy przepisów