/ Przepisy / Kruche ciasteczka

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier, wymieszać, zrobić kopczyk, następnie dołeczek. Wybić żółtka. Zagarnąć nożem. Gdy zrobią się kluski, zarobić ciasto. Uformować kulę, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 10-15 minut.

Po tym czasie rozwałkować, podsypując mąką. Foremką – w okresie przedświątecznym mogą to być gwiazdki, choinki, aniołki itp. – wykroić ciastka. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem. Posypać cukrem. Przełożyć na blachę. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Wystudzone ciastka można przełożyć powidłami.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 205
Ewa gotuje - odc. nr 205

Po raz kolejny Ewa zaprasza na potrawy kuchni hiszpańskiej. Zrobi tapenadę...

 

Podobne przepisy

Ciasteczka owsiane z bakaliami

Masło roztopić w garnku. Do miski wsypać płatki owsiane...

Mus czekoladowy

W naczyniu do kuchenki mikrofalowej wymieszać kawałki czekolady, kawę i rum. Roztopić ...

Ciasto z adwokatem

Jajka utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodać pozostałe składniki - cały czas ucieraj ...

Babka drożdżowa z masą mascarpone

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do ciasta i delikatnie zagnieść ręką...

Wróć do listy przepisów