/ Przepisy / Spaghetti bolognese

Opis przygotowania

Marchew i łodygi selera naciowego pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko podsmażyć.
Dodać mielone mięso (powinno być chude i lekko przesiekane). Smażyć na dużym ogniu, aż wołowina lekko zbrązowieje i przestanie być surowa.

Zalać winem. Dorzucić drobno pokrojone pomidory, dolać sok z puszki, dodać koncentrat, przyprawić oregano. Zagotować.

Następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze przez około 30 minut - pod przykryciem. Przyprawić solą i pieprzem.

Makaron ugotować al dente - we wrzątku z odrobiną oliwy. Wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać tartym serem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 142
Ewa gotuje - odc. nr 142

W tym odcinku Ewa Wachowicz pokaże, że można zrobić pyszny, domowy sos...

 

Podobne przepisy

Udka z rusztu

Udka zluzować. Oprószyć solą i pieprzem...

Risotto z prawdziwkami

Na dużą głęboką patelnię (może być też garnek o grubym dnie) wlać dwie łyżki oliwy i ...

Ziemniaczane łódeczki

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić, przekroić na pół, wydrążyć środki...

Łosoś w musztardzie

Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową (tak, by potrawę można było przykryć i sz ...

Wróć do listy przepisów