/ Przepisy / Sałatka z domowym winegretem

Opis przygotowania

Z sałaty usunąć głąb. Liście podrzeć, wrzucić do miski. Dodać pokrojone pomidory, wymieszać.

Przygotować sos winegret. Czosnek przecisnąć przez praskę, posolić, dodać musztardę (polecam dijońską z miodem), sok z połowy cytryny i cukier (najlepszy będzie brązowy). Przyprawić ziołami - roztartymi uprzednio w dłoniach. Wymieszać. Następnie cały czas mieszając dolać oliwę.

Sos dodać do sałatki tuż przed podaniem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 3
Ewa gotuje - odc. nr 3

W tym wydaniu swojego autorskiego programu kulinarnego Ewa Wachowicz zmierzy...

 

Podobne przepisy

Sałatka z tortellini

Tortellini ugotować i odcedzić. Przełożyć do szklanej miski. Dodać odsączoną kukurydz ...

Surówka z marchewki i jabłka

Marchewkę utrzeć na drobnej tarce, dodać sok z cytryny i winne jabłko - też starte na ...

Surówka z selera

Seler i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, wymiesza ...

Camembert z figami na roszponce

Świetna na start!

Wróć do listy przepisów