/ Przepisy / Kurczak po chińsku

Opis przygotowania

Składniki marynaty wymieszać w naczyniu z pokrywką. Pierś z kurczaka pokroić w podłużne paski. Włożyć do marynaty, wymieszać, wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

Wszystkie warzywa pokroić w „zapałkę". Rozgrzać wok, wlać łyżkę oleju i podsmażyć, zaczynając od marchewki i selera - cały czas mieszając, przez około 3 minuty. Dodać grzyby (uprzednio namoczone w wodzie i pokrojone w paski) oraz pędy bambusa i smażyć jeszcze przez chwilę. Przełożyć do miski.

Do woka ponownie wlać łyżkę oleju i usmażyć mięso (co trwa mniej więcej 3 minuty). Dodać warzywa i dokładnie wymieszać. Do  1/2  szklanki wody z moczenia grzybów dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, zagęścić potrawę.

Makaron ryżowy zalać wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzić (czas jest zazwyczaj podany na opakowaniu). Przesmażyć na łyżce oleju, przyprawić sosem sojowym, dorzucić posiekaną dymkę. Kurczaka w warzywach przełożyć na talerz, makaron do miski. Jeść pałeczkami.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 156
Ewa gotuje - odc. nr 156

Dziś wyśmienity kurczak po chińsku, na deser ciasto z musu z mandaryne...

 

Podobne przepisy

Bananowy gulasz

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami. Odstawić. Następnie zrumienić na 1 łyżc ...

Wołowina po toskańsku

Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Mięso pokroić w dość dużą kost ...

Diabelskie żeberka

Żeberka przyprawić solą, pieprzem i papryką (można odstawić na 2 godziny). Następnie ...

Skrzydełka na ryżu

Skrzydełka umyć i osuszyć. Przełożyć do zamykanego pojemnika...

Wróć do listy przepisów