/ Przepisy / Winne ciasto czekoladowe

Opis przygotowania

Rodzynki namoczyć w winie. Gdy spęcznieją, przelać przez sito i uzupełnić trunkiem – tak, by łącznie było ½ szklanki.

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wybić jajko i ucierać dalej. Dosypać mąkę przesianą z sodą i kakao. Posolić. Wlać wino i zmiksować. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste, dolać trochę wina. Wsypać namoczone rodzynki oraz posiekane orzechy. Wymieszać. Przełożyć do prostokątnej foremki (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, 25 cm x 12 cm).

Piec przez ok. 45 minut w temp. 170 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.

Po wystudzeniu udekorować lukrem (do moździerza wlać sok z cytryny oraz wino, wsypać cukier puder i dobrze utrzeć).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 313
Ewa gotuje - odc. nr 313

W kolejnym odcinku programu Ewa ugotuje zupę cebulową, lecz tym razem na...

 

Podobne przepisy

Domowa mieszanka przypraw

Wszystkie składniki zmiksować, przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika. Używać ta ...

Herbata na zimę

Na patelni podgrzać 2 łyżki cukru, dodać świeżo startą skórkę z cytryny, skarmelizowa ...

Majonez cytrusowy

Majonez wymieszać z musztardą i tabasco. Dodać skórki z cytrusów. Ponownie wymieszać. ...

Ciasto czekoladowo-majonezowe

Deser wybrany przez Artura Jędrzejczyka.

Wróć do listy przepisów