/ Przepisy / Ryba w sosie słodko-kwaśnym

Opis przygotowania

Filety rybne rozmrozić, osuszyć na papierowym ręczniku, podzielić na mniejsze kawałki i lekko oprószyć solą. Jajka wybić do miski, roztrzepać i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto zrobi się gładkie, obtoczyć w nim filety i usmażyć na oleju - z obu stron na złoty kolor.

Przygotować sos. Olej wlać na dużą, głęboką patelnię, dodać zalewę z ananasa i marchew utartą na tarce o grubych oczkach. Poddusić na małym ogniu. Gdy marchewka zmięknie, dodać pokrojoną w kostkę marynowaną paprykę i kawałki ananasa. Czosnek pokroić w kostkę i dorzucić na patelnię. Mieszając podsmażać przez chwilkę. Gdy wszystkie składniki zmiękną, wlać ocet winny i sos sojowy. Dodać cukier i curry. Delikatnie wymieszać. W wodzie rozprowadzić mąkę i dodać do sosu. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić usmażoną rybę i podgrzać w sosie.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 123
Ewa gotuje - odc. nr 123

Ryba w sosie słodko-kwaśnym, ciasteczka z wisienką. Tym razem Ewa Wachowicz...

 

Podobne przepisy

Gęś nadziewana

Gęś rozmrozić. Ze środka wyjąć podroby. Wszystko umyć. Tuszkę osuszyć i dobrze natrze ...

Szynka na święta

Mięso natrzeć solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić świeżo zmielonym ...

Leniwe

Na zbrązowione masło wrzucić listki szałwii. Zestawić z ognia i zostawić w spokoju...

Roladki z indyka

Mięso pokroić w plastry – najlepiej delikatnie naciąć nożem...

Wróć do listy przepisów